Logo Universiteit Utrecht

Paard-en-Wetenschap

Programma

Dierenartsen 11 oktober

Zoals u van ons gewend bent, kunt u meerdere korte presentaties over recente ontwikkelingen verwachten. Dit jaar wordt het symposium voor dierenartsen opgedeeld in drie thema’s, ieder met een eigen “keynote” spreker die iets uitgebreider het onderwerp zal introduceren. De thema’s zijn als volgt:

  • Smart(phone) technologie in de diergeneeskunde

De huidige stand van zaken wat betreft nieuwe technologieën zoals apps, gezondheidsmonitoren, en allerhande sensoren. Wat meten ze, wat kunnen ze al, en wat heb je eraan als practicus?

  • Belasting en belastbaarheid van mens en dier

Met aandacht voor zowel sportfysiologie en welzijn van het paard als werkdruk en “welzijn” van mens en dierenartsenpraktijk.

  • News hour

Recente en relevante ontwikkelingen in de (Nederlandse) paardenpraktijk, inclusief nieuwe ziektebeelden en/of behandelingen zullen de revue passeren.

Na afloop zal een uitgebreide borrel met hapjes op de monsterbaan natuurlijk niet ontbreken!

Professionele paardenhouders 11 oktober

Dit programma is nog onder constructie, maar zal bestaan uit een deelprogramma in de avond, waarbij o.a. lezingen op het gebied van het circulatieapparaat (hart & vaten; belang voor prestaties maar ook voor keuringen) en de luchtwegen (nieuwste inzichten in stalklimaat en stofmanagement) de revue zullen passeren.

Eigenaren 12 oktober

Overkoepelend thema van de dag zal zijn: “Waarom doet de dierenarts wat-ie doet?” Wat is de reden voor de verschillende onderdelen van een aankoopkeuring? Waartoe dient bloedonderzoek zoal? Waarom wordt er zo vaak naar het hart geluisterd en wat betekent het als er wat te horen valt? Wat zie je nou eigenlijk op een CT, MRI, echo, of röntgenfoto en wat kun je er mee? Waarom vaccineren en ontwormen we paarden? En wat maakt het oudere paard zo anders dat het andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft?